Pensioenopbouw als zelfstandige
Zelfstandigen bouwen zelf pensioen op
Als zelfstandige is het belangrijk dat u investeert in een aanvullend pensioen. Voor wie 45 jaar of langer werkte als zelfstandige ligt het wettelijk pensioen vrij laag. Daarom kan u bij Certis Verzekeringen een polis Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) afsluiten. Wie in een vennootschap werkt, kan daarnaast ook nog kiezen voor een groepsverzekering of een Individuele Pensioentoezegging (IPT)
Pensioen Opbouw voor Zelfstandigen (POZ)
Heeft u een éénmanszaak? Dan kan u ook in het kader van de tweede pijler, fiscaal vriendelijk een extra pensioen opbouwen aanvullend op uw Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Informeer bij ons kantoor vrijblijvend naar de mogelijkheden van pensioenopbouw voor Zelfstandigen (POZ).
Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)
Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is bedoeld voor alle zelfstandigen. Het maakt niet uit of u wel of niet via een vennootschap werkt. U bepaalt zelf de premies die u wilt betalen. Die mogen niet hoger liggen dan 8,17% van uw netto belastbaar inkomen, met een plafond van 3291,30 euro voor het inkomstenjaar 2020. Het gestorte kapitaal blijft door uw verzekeringsmaatschappij gewaarborgd. Klik HIER voor meer info over het KBC-Pension Plan
Groepsverzekering of Individuele Pensioentoezegging (IPT)
Heeft u als zelfstandige een eigen vennootschap? Goed nieuws: de mogelijkheden rond een aanvullend pensioen als tweede pijler zijn voor u nóg interessanter! Naast het VAPZ kan u intekenen op een groepsverzekering voor bedrijfsleiders of een individuele pensioentoezegging (IPT).
Waarin verschilt een groepsverzekering van een IPT?
Bij een groepsverzekering moet u een doelgroep vastleggen. Bijvoorbeeld: bestuurders, bedrijfsleiders, kaderpersoneel,… U bent verplicht om dezelfde dekking te garanderen aan iedereen van die doelgroep. Bij een IPT geldt die beperking niet. Daar kan de dekking dus individueel variëren.
Fiscale voordelen van een groepsverzekering of IPT
Hoopt u op fiscale voordelen met een groepsverzekering of IPT? Dan dient u de ‘80%-regel’ nauwgezet te respecteren! Die houdt in dat het totaal pensioen van een bedrijfsleider niet hoger mag liggen dan 80% van zijn laatste bruto jaarwedde bij een volledige loopbaan (45 jaar). Onder ‘totaal pensioen’ verstaan we: wettelijk pensioen (eerste pijler), aangevuld met het kapitaal opgebouwd als tweede pijler (aanvullend pensioen VAPZ, groepsverzekering voor bedrijfsleiders en IPT).
Anders gezegd: om na te gaan of het bedrag van uw groepsverzekering voor bedrijfsleiders of uw IPT niet hoger ligt dan 80% van uw laatste wedde, moet u rekening houden met het pensioenkapitaal dat u als VAPZ opbouwde. Respecteert u die regel niet, dan kan de belastingadministratie de belastingaftrek voor gestorte premies verwerpen.
Contacteer Certis Verzekeringen om de maximale premies te berekenen die u mag storten. De regel van 80% is niet van toepassing op fiscaal aftrekbare premies van het VAPZ.
Belastingen op uw aanvullend pensioen
Zelfstandigen worden belast op hun aanvullend pensioen, maar het stelsel blijft fiscaal voordelig. De fiscale gevolgen verschillen wanneer u uw aanvullend pensioen ontvangt als kapitaal of als rente. Net als het wettelijk pensioen belasten ze rente tegen het progressief tarief van de personenbelasting. Het belastingtarief op uw kapitaal hangt af van het door u gekozen type aanvullend pensioen.